XVIII Międzyszkolny Konkurs
dla szkół podstawowych klas 6-8 w języku polskim
„Gastronomia francuska”
Temat : „SER W ROLI GŁÓWNEJ”
W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół podstawowych klas 6-8 województwa łódzkiego, którzy w wyznaczonym terminie zgłoszą chęć uczestnictwa u organizatora.
Konkurs nie ogranicza się tylko do uczniów uczących się języka francuskiego. Adresatem może być każdy uczeń zainteresowany tematyką gastronomii francuskiej.
Konkurs organizowany jest w dwóch etapach i przeprowadzony w języku polskim, nadzorowany przez Komisję Konkursową powołaną przez Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi:
I etap teoretyczny: 07.03.2024 (czwartek) - podczas którego uczeń rozwiązuje test w języku polskim. Przedmiotem oceny będzie znajomość kuchni francuskiej. Czas trwania I części – 45 minut. Po I etapie, 10 laureatów zostanie zakwalifikowanych do II etapu.
II etap i podsumowanie konkursu połączone z rozdaniem nagród : 22.03.2024 (piątek) o godz. 09.00, to praktyczna część konkursu, w tym roku „Ser w roli głównej”. Może to być dowolny wyrób kulinarny związany z kuchnią francuską (potrawa, danie, przystawka, deser) sporządzony według własnego pomysłu, inspiracji, kreatywności. Aby przystąpić do II etapu, należy przygotować w domu z własnych produktów wymyśloną przez siebie potrawę i przynieść ją na konkurs do ZSG. Informujemy, że w miejscu przeprowadzania konkursu nie ma możliwości podgrzania potraw. Przewidywany czas trwania II części - około 2 h.
Termin zgłoszenia do konkursu: 26.02.2024r. Osoba, która zdecyduje się na udział w konkursie, musi dostarczyć oświadczenie od rodziców.
Zapisy, oświadczenie do pobrania oraz więcej szczegółów u pani Anny Rosiak, w bibliotece szkolnej.