Grupa 18-stu uczniów i uczennic postanowiła w niebanalny sposób spędzić piątkowe popołudnie i wieczór, wybierając się na Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Czekali tam na nich akademiccy nauczyciele, którzy przygotowali niezwykle ciekawe warsztaty oraz wykład w trakcie, którego profesor Marek Fol postarał się odpowiedzieć na pytanie „Czy stuletnia szczepionka BCG może nam pomóc w walce z COVID-19”. Podczas warsztatów w uczelnianych laboratoriach nasi licealiści poznali zasady działania enzymów restrykcyjnych, czy mikroskopu elektronowego, badali zdolności antyoksydacyjne nalewki z aronii, wina czy pepsi, odkrywali tajemnice mikroświata komórek roślinnych oraz bakterii i grzybów, biorących udział w produkcji żywności. Spotkanie z Wydziałem Biologii UŁ spełniło nasze oczekiwania do tego stopnia, że co niektórzy już deklarują swój udział w kolejnych spotkaniach z kreatywną biologią.
Sebastian Kozicki